Fiets vergelijken en kopen

Met het vergelijken en kopen van fietsen kan een ingewikkelde taak zijn. U wilt namelijk een fiets die precies past bij uw behoeften en budget. In dit artikel gaan we dieper in op hoe je de beste fiets voor jou kunt vinden door verschillende modellen te vergelijken. We zullen ook kijken naar wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je de beste deal krijgt als je eenmaal besloten hebt welke fiets je gaat kopen. Een fiets kopen wordt zo een beetje eenvoudiger.

De verschillende soorten fietsen

In Nederland zijn er veel verschillende soorten fietsen. De meest populaire zijn de stadsfiets, de racefiets en de mountainbike. Deze fietsen worden het meest gebruikt voor dagelijkse activiteiten of voor sportieve doeleinden.

Welke fiets past bij jou?

De meeste mensen kopen een fiets op basis van uiterlijk en prijs. Dit is echter niet de juiste manier om te bepalen welke fiets bij je past. Er zijn namelijk verschillende soorten fietsen, elk met hun eigen voordelen en nadelen. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten fietsen die er zijn, zodat je gemakkelijker kunt bepalen welke het beste bij je past. 


Racefiets: Racefietsen zijn lichtgewicht en aerodynamisch ontworpen voor snelheid. Ze zijn ideaal voor lange afstandsritten of tijdrit wedstrijden, maar minder geschikt voor dagelijks gebruik of ritten over ongelijke wegen.


Mountainbike: Mountainbikes zijn stevig en robuust ontworpen voor ritten door ruig terrein. Ze hebben bredere banden dan racefietsen, waardoor ze meer grip hebben en beter presteren op oneffen terrains. Mountainbikes zijn ideaal voor avontuurlijke ritten.


Hybridefiets: Hybridefietsen combineren het beste van race- en mountainbikes. Ze zijn gemaakt voor dagelijks gebruik, met bredere banden die meer grip hebben dan racefietsen, en een lichtgewicht frame dat comfortabeler is dan bij mountainbikes. Ze zijn ideaal voor mensen die graag op lange afstand rijden of regelmatig over oneffen wegen.


Stadsfiets: Stadsfietsen zijn ontworpen voor dagelijks gebruik in stedelijk gebied. Ze variëren van traditionele stadsfietsen tot elektrische fietsen, maar de meeste hebben brede banden en een comfortabeler frame dan race- of mountainbikes, waardoor ze ideaal zijn voor kortere afstandsritten door steden. 


Dus om te bepalen welke fiets bij je past, hangt af van wat je nodig hebt en waar je mee gaat rijden. Als je alleen kortere afstanden wilt afleggen, dan is een stadsfiets ideaal. Wil je langere afstanden maken of over oneffen wegen rijden? Dan is een hybridefiets waarschijnlijk de beste optie. Voor lange afstandsritten en competitieritten kun je beter voor een racefiets of mountainbike gaan.

Testritjes maken

Als je een nieuwe fiets gaat kopen, is het belangrijk om verschillende modellen te testen. Dit kan je doen door naar verschillende winkels te gaan en diverse testritjes te maken. Zo weet je zeker welke fiets bij jou past. Let hierbij goed op de volgende punten:


-zitpositie: zorg ervoor dat je rechtop zit en je knieën niet te ver naar voren komen. Als je knieën naar buiten wijzen, is de fiets waarschijnlijk te groot voor je.

-stuurpen: let erop dat het stuur niet verder staat dan nodig is, anders ben je snel moe in je armen. Het stuur moet ook goed in balans zijn met het achterwiel.

-versnellingen: test of de versnellingen soepel werken en of ze precies in de juiste stand staan. Je wilt tenslotte niet per ongeluk in een hoge versnelling rijden als je even gas wil geven op een helling.

-remmen: het is belangrijk dat de remmen werken zoals ze moeten. Probeer of je met één remgreep beide remmen tegelijk kunt bedienen en test of de fiets daadwerkelijk stil staat als je de remmen aanraakt.


Als je alle bovenstaande punten hebt getest, weet je zeker dat je de juiste fiets voor jouw gebruik hebt gevonden!

Een fiets kopen

Als je een nieuwe fiets wilt kopen, is het belangrijk om verschillende factoren te overwegen. Het type fiets, de afmetingen en het gewicht zijn allemaal belangrijke factoren die kunnen bepalen welke fiets het beste voor jou is. In dit artikel gaan we dieper in waarop je moet letten bij het kopen van een fiets

Elk type fiets heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Bijvoorbeeld, racefietsen zijn meestal lichter en sneller, maar ze zijn ook duurder en minder comfortabel. Mountainbikes zijn steviger en kunnen beter tegen een stootje, maar ze zijn ook zwaarder en moeilijker te manoeuvreren.


Wanneer je weet welk type fiets je wilt, moet je ook de afmetingen van de frame overwegen. Fietsframes worden gemeten in centimeters of inches, afhankelijk van het land waarin je woont. De standaardafmeting voor mannen is 54 cm of 21 inch, maar er zijn ook kleinere of grotere maten beschikbaar. Vrouwen hebben meestal kleinere frames, namelijk 50 cm of 19 inch.


Het gewicht van de fiets is ook belangrijk. Als je een lange weg naar je werk hebt, wil je misschien een lichte fiets met goede kwaliteit voor de beste rijprestaties. Als je alleen af en toe kortere tochten maakt, dan is een zwaardere fiets misschien wel beter geschikt om tegen stoten bestand te zijn.


Tenslotte, als je eenmaal weet welke type fiets en afmetingen bij jou passen, is het tijd om naar verschillende winkels te gaan om de prijzen van de fietsen te vergelijken. Als je online winkelt, let er dan op dat je buitenlandse verzendkosten meerekent in het totale bedrag.